5 نکته در مورد مصرف انرژی بیت کوین
هر آن چیز که باید درمورد مصرف انرژی بیتکوین بدانید
بسیاری از مردم، هنگامی که از تاثیرات مصرف انرژی بیت کوین شکایت میکنند، به مصرف بالای انرژی اشاره مینمایند و اظهار میدارند که بهدلیل مصرف بالای این دارایی چپاولگر، افرادی در مکانهایی دیگر از انرژی برق محروم میمانند. اما نهتنها این موضوع درست نیست، بلکه در بسیاری از حوزهها، حضور بیت کوین، هیچ تاثیری بر قیمت انرژی نیز نمیگذارد؛ چراکه این انرژی اصلا مصرف نمیشود. اما چنین چیزی چطور ممکن است؟
مطالب مشابه: بهترین راه های بدست آوردن بیت کوین
انرژی: یک مفهوم محلی
صحبتهای زیادی درمورد مسئله تاثیرات انرژی مصرفی بیت کوین انجام شده است. اما ما درمیان محاسبات ترکیبات انرژی و مشخص نمودن جزئیات، سوال اصلی را فراموش کردهایم. هرکس بخواهد وارد این عرصه شود، باید حتما عواملی اساسی را قبل از انجام سرمایهگذاری نهایی، درنظر بگیرد.
اولین چیزی که باید متوجه شویم، این است که انرژی یک مفهوم در سطح جهانی نیست. برق هنگامی که از نقطه تولیدکننده آن خارج شود، ازدست میرود؛ چراکه حمل و نقل آن بسیار پرهزینه است.
بهصورت جهانی، حدود 8 درصد برق در طی حمل و نقل ازبین میرود. حتی خطور انتقال برق ولتاژ بالا نیز، مقداری تلفات خطوط را متحمل میشوند. درنتیجه انتقال برق در فواصل طولانی غیرممکن است. به همین دلیل است که ما میگوییم این یک شبکه انرژی است. شما باید در هرجایی، خصوصا در نزدیکی مراکز جمعیت، آن را تولید کنید.
هنگامی که ما، مصرف انرژی بیت کوین را بررسی میکنیم، الگوهای جالبی پدیدار میشوند. اطلاعات جدید مرکز دادههای امورمالی کمبریج، چیزی را که ما میدانستیم تایید میکند. چین، با داشتن مراکز فعالی مانند ژینجیانگ، سیچوان و مغولستان مرکزی، کانون استخراج بیتکوین است. با همکاری استخرهای استخراج (ماینینگ پولها)، محققان کمبریج محل قرارگیری IPهایی را که فعالیت قابلتوجهی در بین ماینرها داشتند، محاسبه کردند؛ که نتایج بهدست آمده، دید جدیدی درمورد مصرف انرژی بیت کوین به ما میدهد.
نتایج نشان میدهند: سیچوان، که بعد از ژینجیانگ دومین نرخ هش بالای دنیا را دارد، استانی است که دارای یکی از بزرگترین زیرساختهای انرژی هیدروالکتریک (برقآبی) در قرن اخیر است.
ظرفیت ایجاد انرژی هیدروالکتریک در سیچوان، دو برابر میزان گنجایش شبکههای آن است، که باعث مقدار زیادی هدررفت میشود. سدها فقط میتوانند انرژی پتانسیل بهشکل آب را ذخیره کنند، سپس باید آن را رها کنند. راز مهم این است که این انرژی اضافه برای استخراج بیتکوین استفاده میشود، یا در غیر اینصورت هدر میرود. اگر هزینه تولید برق صفر باشد، اما شما نتوانید آن را جایی بفروشید، وجود یک خریدار جهانی برای انرژی (بیتکوین) یک موهبت الهی محسوب میشود.
سابقهای تاریخی برای این پدیده وجود دارد. راههای دیگری نیز تاکنون برای صادر کردن انرژی و هموار کردن این مسائل در بازار انرژی، بهکار گرفته شدهاند.
قبل از بیتکوین، برای این هدف از آلومینیوم استفاده میشد. یک بخش عظیم از هزینه ساخت آلومینیوم، مربوط به هزینه انرژی مورد نیاز برای کورههای ذوب سنگ معدنی بوکسیت است. برای ایسلند که مقدار زیادی انرژی ارزانقیمت، به خصوص به شکل برقآبی و زمینگرمایی دارد، ذوب بوکسیت یک حرکت سازنده بود. سنگهای معدنی از استرالیا یا چین آورده میشدند، در ایسلند ذوب میشدند و سپس برای مصرف دوباره به کشورهایی مانند چین منتقل میشدند.
این باعث شد که اقتصاددانان ایسلندی اظهار کنند، ایسلند انرژی خود را به شکل آلومینیوم صادر میکند. امروزه نیز ایسلند امیدوار است که بتواند صادرات انرژی را از طریق ذخیره دادهها انجام دهد. به همین دلیل است که کورههای ذوب، معمولا در نزدیکی مراکز تولید انرژی، که در آنها مشتریان محلی قادر به جذب تمام ظرفیت تولیدی نیستند، قرار میگیرند. امروزه، بسیاری از این کورهها، به مراکز استخراج بیتکوین تبدیل شدهاند. به عنوان مثال کارخانه قدیمی Alcoa در شمال نیویورک، این کار را کرده است. شباهت تاریخی و زیادی بین این دو کاربرد وجود دارد.
درحال حاضر، اختلاف نظر وجود دارد که آیا وجود این ترکیب از پول و کالا، که ماهیت غیردولتی دارد، ایده خوبی است یا خیر. لذا بهطور خلاصه، بخشی از دلیل مصرف بالای برق توسط بیت کوین، این است که چین در طی یک سازماندهی مرکزی، با ساخت بیش از حد ظرفیت تولید انرژی برقآبی، هزینه نهایی انرژی را بسیار پایین آورده است. اگر بیتکوین وجود نداشت، این انرژی یا برای ذوب آلومینیوم استفاده میشد، یا به سادگی هدر میرفت.
روش مناسب برای فکر کردن به این موضوع به این شرح است: نقشه سهبعدی جهان را تصور کنید، به نحوی که پستی و بلندیهای آن براساس هزینه انرژی در این نقاط تعیین شده باشد (یعنی مناطقی که هزینه انرژی در آنها کم است در پستی و مناطقی که گران است در بلندی قرار دارند). بیتکوین مانند یک لیوان آب روی این نقشه سهبعدی ریخته میشود و در نقاط پست جمع میشود، تا درنهایت تمام آن را همسطح کند.
بیتکوین یک خریدار جهانی انرژی با قیمت ثابت است؛ به همین دلیل، منطقی است که استخراجکنندگانی که انرژی بسیار ارزانی دارند، مقداری از آن را به این پروتکل بفروشند. به همین دلیل است که بسیاری از استخراجکنندگان نفت (که استخراج آنها سرشار از هدررفت و تولید متان است) مشتاق هستند که به استخراج بیت کوین روی بیاورند. از دیدگاه اقلیمی نیز، این یک حرکت کاملا مثبت است. بیتکوین به حاشیههایی که در آنها انرژی کاسته شده و یا ازدست میرود، رونق میبخشد.
این ترکیب انرژی است که اهمیت دارد
یکی دیگر از اشتباهات رایج در محاسبه انرژی مصرفی، این است که مصرف برق بیت کوین را به میزان دیاکسیدکربن معادل آن ربط دهیم. مسئله این است که، این موضوع به نوع منبع تولید برق بستگی دارد، چراکه این منابع از دیدگاه ردپای کربن (میزان دیاکسید کربن تولیدی) یکسان نیستند.
اظهارات علمی که مدام در مطبوعات گزارش میشوند، سعی دارند این منابع را به عنوان یک ترکیب ثابت در تمامی کشورها و در سطح جهانی درنظر بگیرند. مقاله کامیلو مورا (Camilo Mora) و همکارانش، و همچنین مقاله مکس جی. کراس و تیبت تالیمت (Max J. Krause & Thabet Tolaymat)، توجه زیادی را به محاسبات خود درمورد تاثیرات انرژی مصرفی بیتکوین (ردپای بیتکوین) جلب کردند، اما محاسبات هردوی آنها متکی بر تبدیل ساده مقدار انرژی مصرفی به میزان انتشار CO2 بود (بدون درنظر گرفتن دقیق نوع و منبع تولیدی).
با وجود اینکه مقدار زیادی بیتکوین در چین استخراج میشود، اما درست نیست که میزان کل تولید CO2 در چین را به استخراج بیتکوین ربط دهیم. همانطور که گفتیم بیتکوین از انرژیای استفاده میکند که در غیراینصورت هدر خواهد رفت، مثل انرژی برقآبی در سیچوان، که نسبتا «انرژی سبز» است. هر تخمین قابلاعتمادی، باید این مسائل را درنظر بگیرد.
روزنههای امید
این چشمانداز، زمانی که به ماهیت هزینههای امنیتی بیتکوین توجه کنیم، روشنتر هم میشود. هشتاد و هفت درصد عرضه کل بیتکوین، تاکنون استخراج شده است. باتوجه به الگوی قیمت بیتکوین در فاز عرضه بالا، استخراجکنندگان بیش از 17 میلیارد دلار برای استخراج این کوینها دریافت کردهاند (اگر درنظر بگیریم که در همان زمان بیتکوین خود را فروختهاند). البته این کوینها حالا 160 میلیارد دلار ارزش دارند. زیرا بیشتر این کوینها، در زمانی استخراج شدند که قیمت بیتکوین از حالا کمتر بودهاست.
اگر بیتکوین در آینده هم با ارزشتر شود و از همین روند رشد پیروی کند، جهان در واقع در ازای انتشار آن، تخفیف خوبی گرفته است. انرژی خارجشده برای استخراج آن بر اساس محاسبات ریاضی بسیار کم خواهد بود، چراکه زمانی که اکثر این بیتکوینها استخراج شدهاند، از نظر قیمت، بهای خیلی کمی برای برق مورد نیاز آنها پرداخت شده (اما بیتکوین بهدست آمده بسیار باارزشتر است).
به بیانی دیگر، در تحلیل نهایی، هزینه انرژی مورد نیاز برای استخراج بیتکوین پایین است. زیرا فقط نیاز است که کوینها یکبار استخراج شوند. برای جهان بهتر است که این کوینها زمانیکه قیمت پایینی دارند و برق موردنیاز آنها هم بسیار کمتر است، استخراج شوند.
همانطور که هر فردی که بیتکوین را دنبال میکند میداند، پاداش استخراج بیتکوین به مرور زمان کاهش مییابد. هاوینگهای گذشته،هر کدام پاداش استخراج بیتکوین توسط ماینرها را به نصف کاهش داد. هاوینگهای دورهای بیتکوین موجب افزایش ارزشمندی آن درطول زمان شده و هزینههای امنیتی را کاهش میدهد.
هزینههای تراکنشها، بهمنظور ایجاد درآمد بیشتری برای استخراجکنندگان افزایش پیدا خواهد کرد. هزینهها معمولا سقفی دارند؛ چرا که افراد برای هر تراکنش باید این هزینه را پرداخت کنند. اگر هزینه از یک حد معین بالاتر رود، افراد یا دیگر از آن استفاده نمیکنند و یا از لایههای دیگری که روی زنجیره کار میکنند و هزینههای کمتری دارند استفاده میکنند.
با این وجود، احتمال اینکه این هزینههای امنیتی منجر به حلقه آسیبزنندهای که مطبوعات از آن حرف میزنند شود، بسیار کم است. در طولانی مدت، مصرف انرژی بیت کوین متناسب با هزینههای امنیتی آن خواهد بود. مانند هر برنامه دیگر، تمایل مردم به پرداخت برای بلاکها، چیزی است که برای تضمین کار منابع تامینکننده سرویسها، مورد نیاز خواهد بود.
آیا ارزشش را دارد؟
با وجود تمام نکاتی که در بالا ذکر شد، نمیتوان این موضوع را انکار کرد که بیتکوین نهتنها انرژی زیادی مصرف میکند، بلکه اثرات جانبی نیز به شکل تولید گازهای گلخانهای و CO2 دارد. این غیرقابل بحث است. اما آیا راه حل بهتری در دسترس است؟
دارندگان و استخراجکنندگان بیتکوین معمولا با این سوال روبرو هستند که آیا بیتکوین صلاحیت استفاده از منابع جامعه را دارد یا خیر. اما پاسخ این سوال به یک سوال منطقی بزرگتری برمیگردد، که اساساً چه صنایعی حق استفاده از انرژی را دارند؟ درعمل هیچکس به این سوال پاسخ نمیدهد.
مصرف انرژی بیت کوین در مقایسه با انرژی مورد نیاز برای روشن کردن چراغهای کریسمس، یا روشن کردن مراکز داده نتفلیکس، یا پخش کیتهای غذایی یکبار مصرف، ناچیز است. پس واضح است که دلیل توجه بیش از حد به مصرف انرژی بیت کوین و این نحوه برخورد با آن، این است که محاسبه مقدار انرژی مصرفی آن آسان بوده و سوژه داغی برای صحبت کردن است.
درحال حاضر، اختلاف نظر وجود دارد که آیا وجود این ترکیب از پول و کالا، که ماهیت غیردولتی دارد، ایده خوبی است یا خیر. واقعیت این است که این فضای بلوکی یک سرویس است که برای آن هزینه پرداخت میشود و این کار، هزینه منابع را جبران میسازد. چیزی که به موقع خریداری شده باشد، عملاً هدر نمیرود. خریداران این معامله، صرفنظر از عقاید دیگران درمورد بهصرفه بودن یا نبودن این تراکنشها، از وجود آن نفع میبرند.
چنین بحثها و مخالفتهایی بیشمار بار دیگر نیز درمورد هزینههای استاندارد استخراج طلا و سایر زمینههای مشابه، اتفاق افتاده و رد شده بودند. اساساً، میلیونها نفر هنوز داراییهای فیزیکی، سپردههای بانکی و پساندازهای مستقل خود را برای آن صرف میکنند؛ پس هنوز هم بهطور منظم از زمین بیرون کشیده میشود. تا زمانی که بیتکوین هم برای مردم باارزش باشد، این روند در فضای بلوکی، بهصورت دائمی ادامه پیدا خواهد کرد.
با این وجود، نیازی نیست کسانی که نگران مصرف انرژی بیت کوین هستند ناامید باشند. یک راهحل وجود دارد. تمام کاری که باید انجام دهند، این است که طرفداران بیتکوین را قانع کنند که به یک محیط پرداخت جایگزین روی بیاورند.
سیستم آنها شاید حتی امنتر باشد، عرضه آن قویتر باشد، پرداختهای سریعتر و حریم خصوصی قدرتمندتری داشته باشد و درمقابل سانسور و دستکاری دولتها هم مقاومتر عمل کند، بدون اینکه از الگوریتم اثبات کار استفاده کند. این سیستم یک معجزه خواهد بود و تمام جهان برای آن بسیار مشتاق هستند.
شما طرفدار کدام گروه هستید؟ آیا بیت کوین یک دارای با ارزش و آینده ی مالی دنیای ماست؟ آیا تا به حال بیت کوین تهیه یا استخراج کردهاید؟ با ما در میان بگذارید.
در کشور ایران بدلیل اینکه به برق یارانه میدهند ، کسانی که از دستگاه های ماینر استفاده میکنند از حق بقیه مردم استفاده میکنند و شبکه برق اون منطقه را دچار مشکل میکنند
این مطلب شما توجیه درستی نیست