یکی از بزرگترین معضلات در گرمای تابستان تعریق بیش از حد برخی از افراد و ایجاد بوی نامطبوع حتی در صورت استحمام روزانه است. جلوگیری از تعریق بدن یا کنترل بوی آن یکی از اقدامات رایج این افراد است که در صورت استفاده از محصولات بهترین دئودورانت ها و بهترین اسپری های ضد تعریق یک راهکار مناسب و آسان و در نقطه مقابل استفاده از یک اسپری نامرغوب، عملی بسیار آسیب زا خواهد بود.
اولین نکتهای که باید توجه کنید این است که جلوگیری از تعریق بدن یکی از اقدامات رایج مردم برای رفع مشکلات گرما و مصداق بارز بر هم زدن عملکرد طبیعی بدن محسوب میشود.
غدد تولیدکننده عرق در بدن مانند یک دستگاه تهویه هوا کار میکنند و با تعریق و خارج کردن مواد سمی، حرارت بدن را متعادل کرده و مانع از گرمازدگی و یا عطش، افزایش دمای بدن، سرخی صورت و بالا رفتن ضربان قلب میشود.
از طرفی همزمان با افزایش سن، غدد بدن توانایی تولید عرق را از دست می دهند. این امر سبب می شود تا مایعات و سموم در بدن حبس شده و افراد سالمند با مشکلاتی مانند فشار خون بالا و افزایش ضربان قلب مواجه شوند.
از این رو، جلوگیری از بروز تعریق در سالمندان یک اشتباه جبران ناپذیر است و می تواند بر سلامت قلب آنها اثر منفی بگزارد.
کارشناسان توصیه میکنند سالمندان به انجام فعالیت های فیزیکی مثل ورزش بپردازند تا به این ترتیب بدن خود را وادار به تولید عرق، حفظ سلامت قلب و تنظیم فشار خون کنند.
استحمام روزانه، پوشیدن لباس های خنک که قابلیت تبادل هوا با محیط اطراف را دارد، جلوگیری از بروز خشم، عصبانیت و استرس و نوشیدن آب فراوان همگی می توانند در کنترل میزان تعریق بدن موثر باشد و بوی نامطبوع آن را کاهش دهد.
1- انواع اسپریهای خوشبوکننده بدن
اسپریهای خوشبوکننده بدن در سه نوع اسپری ضد عرق، اسپری دئودورانت و اسپری خوشبوکننده در بازار موجود هستند.
اگرچه که بیشتر افراد دئودورانت و یا ضد عرق را یکی می دانند اما بین آن ها تفاوت هایی هم وجود دارد که در این قسمت به آن ها اشاره خواهد شد:
ضد تعریق ها هم عرق و هم بوی بد بدن را کنترل می کنند:
در انواع ضد تعریق اسپری ها از دو ترکیب نمک های آلومینیومی و آنتیباکتریال در کنار استفاده میشود. نمک های آلومینیومی در نزدیکی غده عرق یک حفره ایجاد می کنند و باعث کاهش میزان تعریق قدد این ناحیه میشوند. محصولات رولی و اسپری ضد عرق معمولا حاوی آلومینیوم کربوهیدرات برای کنترل عرق می باشد، در حالی که ضد عرق های سبی و ژلی حایو آلومینیوم زیرکونیوم هستند.
در مورد فایده و ضررهای نمک های آلومینیومی موجود در ضد تعریق ها جلوتر صحبت خواهیم کرد.
2- دئودورانت ها: حاوی عوامل ضد میکروبی برای جلوگیری از بوی بدن می باشند
دئودورانت ها بیشتر حاوی عوامل ضد میکروبی برای جلوگیری از بوی بدن می باشند و از جریان عرق جلوگیری نمی کنند. این اسپری ها با مواد ضد باکتری خود، عوامل ایجاد بوی بد را از بین میبرند اما سبب کاهش تعریق و برهم خوردن نظم طبیعی بدن نمیشوند.
هرچند استفاده از مواد انتیباکتریال نیز میتواند مقاومت آنتیبیوتیکی در باکتری ها ایجاد کند اما گزینه بسیار بهتری برای افرادی است که میزان تعریق آنها متعادل بوده و مانند برخی به طور شدیدی تعریق ندارند.
اسپریهای خوشبو کننده
اسپریهای خوشبوکننده بدن، فقط حاوی مواد خوشبوکنندهاند و کمک چندانی به کاهش میزان تعریق یا کم شدن تعداد باکتریهای موجود در عرق نمیکنند. معمولا اثر اسپریهای خوشبوکننده از انواع ضد عرق آنها کمتر است زیرا ترکیب بوی عرق با مواد خوشبوکننده موجود در این اسپریها بعد از گذشت چند ساعت، باعث ایجاد بوی نامطلوبی میشود.
اگر شما جزو افرادی هستید که زیاد عرق نمیکنید یا عرقتان چندان بد بو نیست، استفاده از بهترین اسپری خوشبوکننده پیشنهاد ماست.
اگر جزو افرادی هستید که زیاد عرق نمیکنید اما عرقتان بوی زیادی تولید میکند، در کنار ورزش و مصرف مقدار زیادی آب، پیشنهاد ما استفاده از بهترین دئودورانت است.
و اگر جزو افرادی هستید که شدیداً عرق کرده و بوی نامطبوعی هم دارد، چارهای جز مصرف اسپری های ضد تعریق (anti transpirant) ندارید. البته مشورت با پزشک برای رفع مشکل تعریق زیاد فراموش نشود.
3- بهترین زمان مصرف اسپری ضد تعریق
بهترین زمان استفاده هم مانند مابقی موارد بستگی به فیزیک بدنی شما دارد، اگر زیاد عرق میکنید بهتر است بالافاصله بعد از حمام باید از ضد تعریق استفاده کنید ولی اگر بدنتان زیاد عرق نمیکند و عرقتان بدبو نیست میتوانید قبل از خروج از منزل کمی اسپری خوشبو کننده استفاده نمایند.
حواستان باشد اگر زیاد عرق میکنید و عرقتان هم بدبو است، بههیچوجه بعد از اینکه عرق کردید و بدنتان بو گرفت، از اسپریهای ضدعرق یا خوشبوکننده استفاده نکنید. این کار نهتنها بوی عرق را از بین نمیبرد، بلکه باعث تند و بد بوتر شدن بدنتان هم میشود.
اگر عرق کردهاید و وقت استحمام هم ندارید، ابتدا عرق زیر بغل خود را با یک دستمال مرطوب آغشته به اندکی شامپو بدن پاک کنید، سپس پوستتان را با دستمال دیگری خشک کنید و بعد از آن، کمی اسپری ضدعرق بزنید.
اسپریهای ضدعرق، حاوی مواد خوشبوکننده هم هستند و نیازی به استفاده جداگانه از اسپریهای خوشبوکننده برای کسانی که از ضدعرقها استفاده میکنند، نیست.
یک نکته دیگر آن که در صورتی که استحمام شبانه دارید، با توجه به عدم فعالیت و تعریق زیاد بدن بهتر است در طول شب به پوست خود استراحت دهید و از هیچ نوع اسپری و خوشبوکننده ای در طول شب استفاده نکنید.
میتوانید مام و اسپریهای ضدتعریق را بالافاصله پس از بیدار شدن از خواب استفاده کنید.
4- موارد منع مصرف
به طور معمول استفاه از این محصولات برای تمامی سنین مجاز است اما محدودیت هایی را نیز باید در نظر گرفت.
- اگر پس از اولین استفاده از نوع خاصی از اسپری ها دچار خارش یا سوزش پوست شدید به ترکیبات آن محصول حساسیت داشته و حتی ممکن است به مرور پوست را سیاه کند در نتیجه باید از استفاده از آن اجتناب کنید. کلماتی مثل “Yellow Number 1” و “Fragrance” نشان دهنده حساسیت زا بودن این محصولات است. به این کلمات دقت کنید.
- در صورتی که شما به تازگی مو زدایی یا به عبارت دیگر شیو کردهاید، نباید از این محصولات استفاده کنید. پوست تازه اصلاح شده میزان آلمونیوم زیادی جذب کرده و خطر آفرین است.
- افراد مبتلا به آسم و آلرژی یا بیماریهای تنفسی هم نباید از انواع خوشبوکنندهها و ضدعرقهایی که بهصورت اسپری در بازار موجود هستند، برای کاهش تعریق استفاده کنند زیرا احتمال استنشاق ذرات و ترکیبهای موجود در اسپریها هنگام استفاده از آنها وجود دارد و ممکن است آسم و آلرژی را تشدید کند.
- خانم ها بهتر است از اسپری دئودورانت یا خوشبو کننده به تنهایی استفاده کرده و از ضد تعریق ها استفاده نکنند و حتی الامکان خوشبوکننده ها را نیز بر روی پوست خود نپاشند.
- بیماران کلیوی بهتر است همانند خانم ها تنها از خوشبوکننده ها بر روی لباس خود استفاده کنند.
- بهتر است از انواع بدون آلومینیوم دئودورانت ها استفاده کنید، درست است ضد تعریق نیستند ولی برای سلامتی شما بهترند.
5- عوارض استفاده افراطی و مداوم از دئودورانت ها و ضد عرقها
این عوارض در صورت استفاده ی بیش از حد و نامناسب از دئودورانت ها ایجاد می شوند و اگر شما محصول مطمئن تایید شده ی پزشک و بهترین دئونارت ها و بهترین اسپری ضد تعریق را تهیه کنید و به اندازه ی نرمال مصرف کنید مطمئنا عوارض جدی پیش نخواهد آمد.
معمولا مغازه ها به شما اسپری های ضد عرق ، ژل ها ، چسب ها و رولر ها و یا پودرهای آن را پیشنهاد میدهند. انواع آلومینیومی این دئودورانت ها نیز وجود دارند که البته می تواند عاملی برای مشکلات سلامتی باشند.
6- خطر ابتلا به آلزایمر و سرطان سینه در اثر مصرف ضد عرق ها
برخی از مطالعات نشان میدهند که وجود مقدار زیادی از آلومینیوم در بدن انسان می تواند باعث سمی شدن عصب و ابتلا به بیماری آلزایمر و سرطان سینه شود.
مواد شیمیایی ضد تعریق حاوی آلومینیوم از طریق پوست جذب میشوند مخصوصاً زمانی که شما اصلاح (شیو) کرده باشید.
اما دئودورانت ها تنها محصولاتی نیستند که حاوی این آلومینیوم هستند. این محصولات آلومینیومی ضد اسید ، در محصولاتی از جمله خمیر دندان ها ، جوش شیرین ، کرم ها ، قرص نمک ، آب آشامیدنی و پنیرهای فرآوری شده وجود دارند.
البته توجه داشته باشید که احتمال ابتلا به آلزایمر و سرطان سینه به وسیله اسپری ضد تعریق همچنان مورد بحث و مطالعه بوده و هنوز در حد یک نظریه است.
7- خطر ابتلا به بیماری کلیوی
ماده ای به نام آلومینیوم هیدرواکسید که در ترکیبات این محصولات موجود هستند به سختی دفع میشوند و ممکن است سبب مشکلاتی مخصوصاً برای افراد دارای بیماران کلیوی شود.
8- بهم ریختگی هورمونها و واکنشهای آلرژیک
ان محصولات میتوانند بر روی استروژن تاثیراتی را به جا بگذارند. همچنین به علت وجود پارابن یا تریکلوسان در برخی از این محصولات، ممکن است برای شخص آشفتگی هورمونی به وجود بیاید زیرا این دو ماده با تیروئید و عملکرد ژنوم واکنش نشان می دهد.
9- تغییر میکروبیوم زیر بغل
نوع ضد باکتری این محصولات باعث کشته شدن باکتری های زیر بغل از جمله مفید و غیر مفید آن ها میشود.
همچنین به مرور زمان ممکن است همانند خوردن آنتی بیوتیک، باعث مقاومت باکتری ها نسبت به مواد آنتیباکتریال شود، در نتیجه بهتر است از این محصولات در مواقع مورد نیاز و نه همیشه استفاده شود.
10- تفاوت دئودورانت ها یا ضد عرق های طبیعی با دئودورانت های بر پایه آلومینیوم
نمک های معدنی و پتاسیم در کنار یکدیگر به طور کاملا طبیعی یک لایه موقتی را روی پوست تشکیل می دهند تا این که منافذ را ببندند و این لایه از رشد باکتری هایی که باعث ایجاد بو میشوند ، جلوگیری می کند.
ممکن است که نمک های معدنی از عرق کردن شما جلوگیری نکنند اما در متوقف کردن بو دخیل هستند . نمک های معدنی پوست را حساس نمی کنند و مانند دئودورانت های طبیعی امن می باشند.
سخن پایانی
دئودورانتها، ضد تعریقها در گرمای تابستان جزء جدا نشدنی از زندگی روزمره افراد هستند و استفاده از آن ها در کنار عطر موجب شادابی افراد و اطرافیان آن ها میگردد. این محصولات در انواع مختلفی از جمله دارای آلومینیوم با خاصیت ضد تعریق بالا و طبیعی با خاصیت ضد باکتری طبیعی و آنتی باکتریال تولید میشوند.
در نهایت تکرار میکنیم که بهتر است از معتبرترین دئونارت ها استفاده کنید و در میزان استفاده از آن ها اعتدال را رعایت کنید تا از عوارض آن ها در امان باشید.